Aftonbladets Johanne Hildebrandt polisanmäls för plundring av kulturskatt


PLUNDRARE Johanne Hildebrandt, kolumnist på Aftonbladet, journalist och författarinna, tog en sväng till Afghanistan för att rapportera om kriget därifrån. Men det var inte det enda hon gjorde. Hon deltog även aktivt i en plundring av afghanska kulturskatter, som hon vägrade att lämna ifrån sig till dess rättmätiga ägare. Nu har ”Föreningen Afghanistansolidaritet” polisanmält Hildebrandt för plundringen.

Har vi inte problem med afghaner i Sverige, så är det svenska vänsterpöblar som är problem i Afghanistan. På Mynewsdesk skriver Föreningen Afghanistansolidaritet ett pressmeddelande som lyder i sin helhet:

Polisanmälan mot journalisten Johanne Hildebrandt för plundring av kulturföremål i Afghanistan

Föreningen Afghanistansolidaritet gör härmed en polisanmälan mot journalisten Johanne Hildebrandt för deltagande i plundring av afghanska kulturföremål.

Den 31 augusti i fjol framträdde Hildebrandt vid Riksutställningars ”Revolutionsseminarium” på Medelhavsmuseet (se klippet)

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Hon berättade där hur hon som inbäddad journalist i den svenska truppen FS19 i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan några månader 2010 var med när en enhet skulle bygga en FOB, Forward Operation Base, på en unik kulle i närheten av byn Alizayi, Chimtal-distriktet, tre mil väster om Mazar (lat 36.7 long 66.62).

Unik är kullen åtminstone i den meningen att den reser sig tiotals meter mitt på en i övrigt platt slätt vid floden Balkh. Närmaste stad är Balkh, som åren 2200-1700 f.Kr. var centrum i det baktriska riket, en högtstående bronsålderskultur som drog till sig erövrare som Kyros II och Alexander den store. Staden kallas ”alla städers moder” och är världsberömd för sina rika fornlämningar. Den svenska militären beställde fram en bulldozer som skalade av toppen på kullen.

Hildebrandt berättar om hur hela platsen är full av krukskärvor och föremål och att det på toppen av kullen fanns gravlämningar. Enligt hennes beskrivning visade befolkningen i trakten inget intresse för sin fornhistoria.

Vad gjorde Hildebrandt i den situationen?

– ”Jag ”lootade” (plundrade) lite själv”, berättade hon, och visade upp delar eller hela sitt byte för de flera hundra församlade museimänniskorna. (Kan höras vid 18.30 in i klippet, red anm)

När någon påpekade att hon borde ha lämnat föremålen till Kabulmuseet, försvarade Hildebrand sig med att ”det fanns ingen möjlighet att åka till museet i Kabul eller Mazar. Jag plockade med mig föremålen för att skydda dem”.

Det är svårt att se annat än att Hildebrandts förfarande strider mot svensk och internationell lag, bl a den s k Unidroitkonventionen, och att det är Sveriges skyldighet gentemot världssamfundet att lagföra Hildebrandt.

Stefan Lindgren 10/4 2012

vice ordförande Föreningen Afghanistansolidaritet, Fraktflygarg 5, 12832 Skarpnäck

MyNewsDesk

Kl 04.55

Om Kapten_Krok

https://swedenconfidential.wordpress.com

En tanke på “Aftonbladets Johanne Hildebrandt polisanmäls för plundring av kulturskatt

  1. Olle Söderberg skriver:

    Jag hoppas fanskapet får vad hon förtjänar.

Kommentarer inaktiverade.