2 miljoner i starta-eget-bidrag till utlandsfödda


SILVERFATET Växjö kommun anser sig ha så gott om pengar att de nu planerar att införa en form av starta eget bidrag med två miljoner kronor som finns i potten. Bidraget är riktat till dem som i dag lever på ekonomiskt bistånd, socialbidrag. Med andra ord – i stort sett bara invandrare eller utrikes födda gäller detta. År 2010 stod utrikes födda för nästan 80 procent det ekonomiska biståndet i Växjö, trots att de bara utgjorde 14,8 procent av befolkningen på 83 000 i Växjö. År 2010 erhöll utrikes födda 100 271 000 kronor i bidrag mot de svenskföddas 26 831 000 kronor.

Och ursäkten är den vanliga när invandrare ska pengaregnet.

– ”Vi ser det som en möjlighet, inte minst för utlandsfödda, att komma in i det svenska samhället på ett bra sätt”, säger Benny Johansson (M) som är ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Att komma in i svenska samhället på ett bra sätt är nog inte denna nypåfunna idé en lösning till. Vi har sett alldeles för många bevis på hur utrikes födda både fuskar och gör bedrägerier med företag som både finns och inte finns. De politiska besluten om att införa stödet ska fattas under våren, enligt planerna.

Att komma in i samhället kräver integrering i ordets rätta betydelse, inte skänka en miljon till en flock invandrare som bor i samma ghetto, där de öppnar en kebabkiosk och fortsättningsvis umgås med samma flock, i samma utanföskap, i samma ghetto. Men alla sätt är ju bra för politikerna att få statistiken på sin sida.

Kommunen håller i alla fall nu på att finslipa reglerna för hur det här stödet för nyföretagande ska fungera. Detta nya pajaseri går under beteckningen ”särskilt försörjningsstöd vid nyetablering av företag” och riktar sig till bidragstagare som är över 25 år gamla och som har en företagsidé som de vill förverkliga.

Om de är dömda för ekonomiska eller andra grova brott ett tiotal gånger, spelar tydligen ingen roll då det inte framgår om det finns restriktioner om detta eller inte. Men bara en person per hushåll kan få den här formen av försörjningsstöd för nyföretagande. Det finns vissa juridiska komplikationer för stödet till nya företag, så det är viktigt med ett tydligt regelverk för hur det ska fungera, påpekar de i alla fall.

Stödet ska betalas ut under högst ett år och omprövas efter det första halvåret. Bedömningen är att det under det första året kommer att handla om ett tiotal personer som kan bli aktuella för stödet.

– ”Det är inte fy skam det, om alternativet är att gå på ekonomiskt bistånd. Det här är ett bra projekt och väl investerade pengar”, säger Benny Johansson.

Vi får se om Benny tycker samma om ett år eller tre, när det finns lite mer kött på benen. ”Invandrarna bär upp välfärdens kärna”, sa den avgående centerledaren Maud Olofsson i sitt tal i Almedalen. In med nästa patient.

smp

Kl 00.45

Om Kapten_Krok

https://swedenconfidential.wordpress.com

En tanke på “2 miljoner i starta-eget-bidrag till utlandsfödda

Kommentarer inaktiverade.