Polisen löser gängmorden – i Danmark


DANMARK Köpenhamns problem liknar Malmös. Så även myndigheternas sätt att motverka dem. Men en stor sak skiljer, i Köpenhamn lyckas polisen ställa kriminella gängmän inför rätta för mord och skottlossningar. I en av domstolssalarna pågår nu en gängrättegång. Två pakistanska sympatisörer till Hells Angeles står åtalade för att två gånger om ha försökt mörda ett antal shariafanatiker inom invandrarsyndikatet Black Cobra. Under den förra rättegångsdagen den 6 mars grep dansk polis 110 attackerande islamister vid tingsrätten i danska Glostrup.

Dansk polis grep 110 attackerande islamister

Cirka 20 olika vapen påträffades på ligisterna. Polisen utsattes för den vanliga sten- och flaskkastningen som denna typen av mysiga invandrare brukar roa sig med. Polisen har upprättat en så kallad visitationszon – en av de särskilda åtgärderna som införts för att få bukt med de många skottlossningarna i framförallt Köpenhamn.

Polisen får tidsbegränsade tillstånd att på en angiven plats visitera vem som helst. När rättegången är över ska den åtalade gängmannen dömas till tio års fängelse. Domslutet blir bara en notis i tidningarna – i Köpenhamn är dömda gängmän numera vanligt. I Malmö har polisen löst två av tio gängrelaterade mord, och ungefär lika stor andel mordförsök mellan 2004 och 2010. För de nio morden sedan 2011 har polisen löst ett.

– ”Vi löser ungefär 80 procent. Alltså, 80 procent är gängrelaterade mord och mordförsök. När det gäller andra mord löser vi minst 95 procent”, säger chefen över utredningsverksamheten i Köpenhamns poliskrets, Svend Foldager.

Sedan en tid efter 2008 har Köpenhamnspolisen haft som uttalad målsättning att lösa mord och mordförsök. Något sådant har Skånepolisen aldrig deklarerat.

– ”Jag tror vi har ungefär lika många utredare på mordavdelningen som man har i Malmö. Vi är mycket beroende av uppgifter från den undre världen och vi är mycket noga med att skydda våra källor. Och uppgifterna kan inte användas vid en rättegång”, säger Svend Foldager.

Avgörande skillnad i svenskt och danskt polisarbete.

– ”Vi använder massivt med telefonavlyssning. Vi har ett särskilt konto för kostnader för telefonavlyssning. Det finns ingen övre gräns på det kontot”, säger Foldager.

Sydsvenskan
Ekstrabladet
Kl 03.05

Om Kapten_Krok

https://swedenconfidential.wordpress.com

3 tankar om “Polisen löser gängmorden – i Danmark

  1. naivtive skriver:

    Nu är det lite att hugga sina allierade i ryggen om man låser in HA… lite i alla fall. Nu väljer jag kolera framför pest och mellan HA och kriminella muslimer så väljer jag HA.

  2. jgarn skriver:

    Danmark har inga dialogpoliser som grillar korv och bjuder slöddret på saft och bullar.

Kommentarer inaktiverade.