Utvisad alban rånade Swedbank direkt efter frigivning


KULTURBERIKNING På fredagen hölls rättegången mot den 28-årige en gång utvisade albanen som misstänks för bankrånet mot Swedbanks kontor i Vansbro hösten 2010. Åklagaren menade att det var ställt utom allt rimligt tvivel att det var den hårt kriminellt belastade albanen som utförde rånet. Albanen fick med sig 175 000 kronor i kontanter och flydde iväg på en röd damcykel. Ett vittne berättade hur han sett en man halvspringa ut från banken och sedan cyklat söderut på Allégatan. Polisen var på plats vid banken efter cirka sju minuter.

Albanen ledsagas till polisbilen

Men albanen lyckades att fly iväg spårlöst. Några veckor senare anträffades den misstänkta rånarcykeln, kläderna och ett vapenlikande föremål i ett skogsområde nära hängbron över till Saltvik. Pistolen visade sig vara en leksakspistol, men i stort sett omöjlig att skilja från en riktig. Kläderna och axelväskan visade sig överensstämma med alla vittnen som sett rånaren.

Genombrottet i utredningen kom sedan när polisen fick svar från SKL om att man fått flera DNA-träff på kläderna och att de matchade den unge albanske medborgaren. Han satt då häktad i Danmark misstänkt för ett likande brott. Albanen fanns med i DNA-registret på grund av att han 2007 dömdes till fem års fängelse för två rån och två rånförsök i Göta hovrätt.

I samband med frigivningen 2010 utvisades han ur landet med ett förbud att återvända före 2017. Den 28-årige kriminella albanen hävdade att han tiden runt den 3 november 2010 befunnit sig i Norge och sedan tagit sig till Italien och Frankrike via Tyskland.

– ”Jag vet inte hur mina kläder hamnat här och jag kan heller inte vara hundra procent säker på att det är mina”, förklarade han.

Det är bara att konstatera vilken dålig koll myndigheter har på de utvisade. De kommer tillbaka dagen efter i princip. Och värre blir det.

DD

Om Kapten_Krok

https://swedenconfidential.wordpress.com

2 tankar om “Utvisad alban rånade Swedbank direkt efter frigivning

  1. jgarn skriver:

    Det finns två sorters albaner, utvisade och ännu icke utvisade.

  2. Lena Johansson skriver:

    Svenska myndigheter är fortfarande kvar på sandlådestadiet

Kommentarer inaktiverade.