Biståndsministern betalade och ”blundade” för korruption


BISTÅNDSBLUFFAR Tidskriften Riksdag & Departement gjorde en granskning av UD:s satsningar i Lesotho. När den nu kom i dager stoppar biståndsminister Gunilla Carlsson (M) hela programmet Partnerskap för utveckling. Det var Carlsson själv som startade upp verktyget 2009. Under dessa tre år har UD använt biståndspengar för att bekosta en studie av energiförsörjning i Lesotho. Arbetet utfördes av konsultbolaget Sweco. Men upphandlingen av det svenska företaget var riggad på förhand av en korruptionsmisstänkt minister.

Ett dokument visar att ”Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) beslutar att lämna bidrag om högst 6 300 000 kronor för särskilda projektförberedande insatser avseende tekniska, ekonomiska, miljömässiga och finansiella aspekter för utbyggnad av vattenkraftverket Muela”, som kan läsas här.

Att stötta svenska företag, snarare än de företag som är mest konkurrenskraftiga, är kontroversiellt. Sverige har i EU och i OECD förbundit sig att inte använda pengar ur biståndsbudgeten till att ge särskilda fördelar åt svenska företag, så kallat bundet bistånd. Ändå har det förekommit.

Gunilla Carlsson påstår att hon infört hårda regler i Sidas förvaltning, och att det måste vara ordning och reda. Men enligt Riksdag & Departements granskning godkände UD projektet i Lesotho utan att först ha sett någon tydlig budget. UD bröt också mot reglerna för offentlig upphandling när departementet gick med på att finansiera projektet.

– ”Jag har skärpt kampen mot korruption och utvecklat starka riktlinjer för hela biståndsförvaltningen. Om vi har varit otydliga i det här fallet får jag ta på mig ansvaret”, säger Gunilla Carlsson.

Lesothos naturresursminister, Monyane Moleleki, har tillsammans med UD haft en central roll i valet av Sweco som konsultbolag. I ett brev daterat den 20 oktober 2008 framgår det att Moyane Moleleki har träffat representanter från UD:s avdelning för Projektexport på en konferens där de ska ha diskuterat idén om en förstudie.

Därefter skickade ministern själv ett brev till UD där han trycker på för att Sverige ska bekosta halva studien. ”Jag begär nu formellt att den svenska regeringen ska bevilja medel till förstudien och därefter för byggfasen”, skriver Monyane Mololeki den 20 oktober 2008. Efter en relativt kort handläggning beviljade UD hans begäran.

Två år senare kom ett nytt brev från ministern där han ville att UD skulle finansiera en studie där bland annat ett vindkraftprojekt ingick. Inte heller i detta fall presenterades någon budget och ingen upphandling gjordes.

Enligt ett brev från den lesothiska ministern hade han och Karl Edberg på UD:s sekretariat för projektexport kommit fram till att Sweco skulle utföra denna studie. Även denna begäran beviljades av UD och den godkändes av UD-USTYR som ansvarar för biståndsbudgeten.

I UD:s beslutsunderlag för detta projekt gjordes också en riskanalys där departementet bland annat bedömde risken för korruption.

Vad utrikesdepartementet tycks ha missat var att Lesothos statsförvaltning tidigare har varit inblandad i mutaffärer med utländska konsultbolag. År 2002 dömdes en hög lesothisk tjänsteman för att ha tagit emot mutor från utländska konsultbolag i samband med ett dammbygge.

Även Lesothos naturresursminister Monyane Mololeki är misstänkt för att ha tagit emot mutor. 2010 skrev den lesothiska tidningen Sunday Express, i en artikel som finns på internet, att Monyane Moleleki misstänks för att ha begärt omkring 531 000 kronor från ett företag som tillverkar gruvmaskiner i utbyte mot en order.

Sedan Riksdag & Departement startade granskningen av Lesothoprojektet har den interna kritiken mot projektet varit hård.

Enligt Gunilla Carlssons floskelspruta är det olyckligt att det tycks ha funnits två olika regelverk som har styrt biståndet. Sedan flera år finns det strikta regler för att undvika korruption som styr Sidas verksamhet, samtidigt har andra regler gällt för UD:s insatser. Nu ska lika hårda krav även gälla på UD. Därför har hon beslutat att stoppa Partnerskap för utveckling.

R&D

Kl 23.05

Om Kapten_Krok

https://swedenconfidential.wordpress.com

2 tankar om “Biståndsministern betalade och ”blundade” för korruption

  1. M skriver:

    OT:
    Thoralf Alfsson behöver hjälp.
    Nu har en politiker från Mönsterås har nu dömts för rattfylleri skriver Barometern. I Östran framgår det att politikern sitter i kommunfullmäktige, nämnder men även i banker och styrelser.

    I artiklarna nämns inte ens vilket parti han företräder och naturligtvis inte hans namn. Med anledning av detta kan vi dra slutsatsen att det inte är en Sverigedemokrat. Då hade tidningen talat klarspråk och förtydligt det hela med ett foto. Gissningsvis är det en centerpartist eller socialdemokrat i Mönsterås, kanske till och med en ”toppolitiker” eftersom det mörkas fullt ut av media.

    Är det någon som kan tipsa om namn eller målnummer vid tingsrätten så tar jag gärna emot detta.
    http://thoralfalfsson.webblogg.se/2012/march/barometerns-hycklande-tar-aldrig-slut.html#comment

    • Kapten_Krok skriver:

      Tror inte det gått till rätten med ngt målnummer då det står strafföreläggande. Då är det raka böter direkt från åklagare bara. Jag är inte helt säkert men ganska.

Kommentarer inaktiverade.