Kolumnisten Wahlberg: ”Använd hela straffskalan”


AKTUELLT Stefan Wahlberg, kolumnist på tidningen Metro uppmanar, i en ganska nykter artikel, domstolarna att börja använda hela straffskalan innan man höjer straffskalan. Grovt vapenbrott kan ge upp till fyra års fängelse, men i 80 procent av domarna fick alla lägre än ett år. Så varför höja skraffskalan, när de daltande domstolarna kan ge hårdare straff redan nu. Höjs straffskalan så kommer de ändå lägga sig på den nedre delen av skalan.

En enkel första lösning vore att politikerna gav domstolsväsendet order att börja statuera exempel, och börja använda den högre straffskalan i domarna, och inte som nu, alltid den lägsta. Stefan Wahlberg tar upp detta med skjutvapen, att de med puffran redan är kriminella sen innan, och att 20 procent av alla dömda för vapenbrott är mellan 15 och 20 år.

Den enda medvetna ”missen” i  artikeln är väl som vanligt, att berätta vilka som i majoritet det är som springer omkring med puffror och skjuter – invandrargängen. Hade Sverige haft en låg eller normal införsel på invandringen, eller ett hårdare urval från början på vilka som släpps in, hade vi inte haft dessa problemen i riket.

Börja i rätt ända och nysta upp problemet kanske vore en god idé. Kartlägg alla vapenbrott med vilka det är som använder vapnen så ser man fort en röd tråd. Men i Sverige får det ju inte föras statistik på kriminella invandrare – det är ju diskriminering.

”Skjutvapen är det yttersta maktmedlet som finns i det civila samhället. Och det är inga dunungar som går omkring med skarpladdade vapen på stan. Den senaste statistiken visar att 60 procent av dem som döms för brott mot vapenlagen är straffade sedan tidigare.

En fjärdedel är dessutom vaneförbrytare med minst fem domar bakom sig. Den kanske mest oroande siffran är dock att var femte person som döms är mellan 15 och 20 år. För det är just här, bland ungdomar ”på glid”, som grunden för detta med makt, mod och prestige läggs.

[…]

”Hos polisen river man sitt hår över den senaste tidens dödsskjutningar och redan för ett och ett halvt år sedan krävde RPS hårdare lagar. På justitiedepartementet arbetar man nu för högtryck med ett förslag om ny vapenlag som ska klubbas i riksdagen redan till sommaren.

Som vanligt finns det dock redan ett outnyttjat batteri av maktmedel som skulle ha kunnat användas även mot detta problem: den befintliga straffskalan. Om vi tittar på de allra grövsta vapenbrotten så visar det sig att åttio procent av dem som år 2010 dömdes för grovt vapenbrott fick mindre än ett års fängelse – trots att maxstraffet är fyra år. Hundra procent hamnade på den nedre halvan av straffskalan.

[…]

Metro har hela artikeln

Kapten_Krok ☺ -Kl 12.00-

Om Kapten_Krok

https://swedenconfidential.wordpress.com