Tårgas tillåts användas oftare för polis efter 1 februari


UPPGRADERING I kölvattnet av vår fantastiska mångkultur, där invällarna blir mer och mer uppfinningsrika med vapen och brott, så har det länge önskats en uppgradering av bromsen mot detta, både i form av hårdare straff och polisens rätt att få ta av sig silkeshandskarna. Och efter den 1 februari tillåts polisen att få använda tårgas oftare. Men i stället skärps reglerna för pepparsprej. Det ena steget i rätt riktning slås tillbaka av det andra.

Från den 1 februari ändras reglerna för hur polisen får använda tårgas och pepparsprej, skriver DN idag. Reglerna för pepparsprej skärps men tårgas blir nu tillåtet att även användas utomhus. ”Man får använda det i vissa lägen”, säger Per Engström på Rikspolisstyrelsen till Ekot på Sveriges Radio. Man undrar vad ”vissa lägen” är när det gäller PK-landet Sverige.

De nya reglerna för att tårgas ska få användas utomhus är vid särskild polistaktik, som insatser vid folksamlingar, demonstrationer eller fotbollsmatcher.

I flertalet länder är det en vardag för polisen att använda tårgas för att till exempel skingra rabiata demonstranter, huliganer eller störande stenkastande folksamlingar. Men i Sverige har tårgas endast tillåtits inomhus, för att till exempel driva ut personer från bostäder eller lokaler som ockuperats.

– ”Tårgas utomhus, det har inte varit tillåtet över huvud taget, och det är det vi reglerar nu, att man får använda det i vissa lägen”, säger Per Engström, chef på Rikspolisstyrelsens brottförebyggande avdelning till Ekot.

Till skillnad från tårgas så har pepparsprej fått användas utomhus av polisen. Men efter många tveksamma polisingripanden med pepparspray och en pågående granskning av justitieombudsmannen (JO), kommer Rikspolisstyrelsen nu att ändra reglerna för hur pepparsprayen skall användas. Pepparsprayen har varit en del av polisens vapenarsenal i drygt fyra år. Per Engström nämner ett par situationer som anses olämpliga.

 – ”Exempelvis på arrestavdelningar så ska man vara restriktiv. Det var inte reglerat över huvud taget förut. Likaså inne i fordon”.

DN
SR

Kapten_Krok ☺ -Kl 16.20-

Om Kapten_Krok

https://swedenconfidential.wordpress.com

3 tankar om “Tårgas tillåts användas oftare för polis efter 1 februari

  1. Vladimir Ilyich skriver:

    Med tanke på vilka som kvoteras in i polisen så undrar man ju om inte de transsexuella och kvinnliga poliserna skulle kunna få använda handväskan? De muslimska poliserna kan ju sätta eld på brottslingarnas bilar eller kasta sten på dem.
    Jag har inget emot kvinnliga poliser eller poliser med konstig sexuell läggning, men man borde bortse från de sakerna istället för att meritera dem framför mod, hederlighet och profissionalism.

  2. hakan78 skriver:

    Tycker pepparsprej är ett bra alternativ istället för batongen som används flitigt av anabola pumpade poliser som har för avsikt att träffa där dem inte får träffa nämligen huvud/ansikte. Men o andra sidan lite pepparsprej i ögonen samt ett slag i huvudet gör ju att man inte kan identifiera, så grattis till poliskåren.

  3. seriostorolig skriver:

    Staten borde ge varje polis en kudde som vapen, men eftersom det kan göra ont i huvudet att bli slagen av den så kanske polisen måste skriva 10 sidor rapport VARFÖR polisen var tvungen att ta till tillhygget.

Kommentarer inaktiverade.