Milic Martinovic fick livstid för mord, folkmord och mordbrand (Domen här)


STOCKHOLM Milic Martinovic, boendes i Göteborg, har tillsammans och i sam- förstånd med andra personer ingående i serbiska säkerhetsstyrkor i byn Cuska/ Qyshk, Kosovo, under 1999 bemäktigat och hållit inspärrade en stor mängd civila, dödat 31 personer, försökt döda 3 personer, bränt ned hus och under vapenhot tagit egendom från civila kosovoalbaner i Cuska/Qyshk.

Serbiska styrkor har därmed utfört anfall mot civilbefolkningen och civila utan att göra åtskillnad mellan stridande och civila samt utfört våldshandlingar, eller hot om våld, vars primära syfte var att sprida skräck hos civilbefolkningen.

Milic Martinovic har deltagit i operationen medveten om att syftet med denna har varit att mörda och råna civila kosovoalbaner, att civila kosovoalbaner skulle – med uppsåt att skada dem till liv och hälsa – bemäktigas, bortföras och kvarhållas samt, att hus skulle brännas ned.

Han har således, tillsammans och i samförstånd, med andra personer ingående i de serbiska säkerhetsstyrkorna med insikt deltagit i en gemensam brottsplan där han utfört konkreta delar.

Milic Martinovic har redan genom sin närvaro på plats, beväpnad och i uniform, varit delaktig i att upprätthålla den atmosfär av våld, hot och kontroll som krävts för att gärningarna, bl.a. det organiserade dödandet och plundringen kunnat genomföras. Han har därvid i samverkan med andra aktivt deltagit i utförandet av gärningarna.

Milic Martinovic - dömd för folkmord

Mål nr B 5373-10 Domen som föll 20 januari 2012 kan läsas här. Milic ska även betala skadestånd med 1,6 miljoner, fördelat på de 14 målsägarna. Milic Martinovic ska stanna kvar i häkte till dess domen i ansvarsdelen vinner laga kraft mot honom. Milic utvisas på livstid efter avtjänat straff. Advokatkostanderna uppgick till cirka sex (6) miljoner kronor som stannar på staten, dvs skattebetalarna.

Serbiska milismän i Kosovo 1999 framför ett brinnande hus. Längst upp till vänster står en man som utpekas som Milic Martinovic som häktades den 9 april 2010 i Sverige misstänkt för delaktighet i massakern i byn Cuska, (albansk stavning Qyshk), den 14 maj 1999. Foto: Human Rights Watch

Kapten_Krok ☺ -11.45-

Om Kapten_Krok

https://swedenconfidential.wordpress.com